prva strana

Četvrtak, 9. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Jun 2007 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

kultura

prošlost

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Kadrovska metla

Branko Vićentijević

OBNOVA

– Izborom nove Vlade Srbije otvara se i problem funkcionisanja prinudnih uprava diljem Srbije (Zrenjanin, Užice, Smederevo, Leskovac…). Ima zagovornika ideje da se njihovi privremeni d’izvinete organi redefinišu tako da odslikaju odnose koalicionih partnera u novom kabinetu Koštunice Voje, odnosno da G-17 plus zameni SPO (ponegde i SPS).

U Valjevu, dr Aleksandar Gajić, iz stranke Mlađana Dinkića, već se toplo preporučio za uskakanje u d’izvinete Organ, doduše pod uslovom da to učini i lokalni DS. DSS po običaju neobavešten, u NS nemaju ništa protiv iako drhću za sudbinu svojih direktora u Direkciji za izgradnju Valjeva i JKP „Vodovod”, SPO niko ništa i ne pita (otpali k’o 13-to prase). Tadićeve demokrate, međutim, poručuju da su vanredni lokalni izbori jedini način da Valjevo dobije novu vlast sa punim demokratskim kapacitetom, za šta se oni već nekoliko meseci zalažu.

Njihov, DS-ov, je novi predsdnik Narodne skupštine Srbije (Oliver Dulić), koji bi po Ustavu trebalo da raspiše vanredne lokalne izbore; njihov (DS-ov) je i novi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu (Milan Marković); oni (DS) imaju člana i u najužem rukovodstvu stranke (narodnog poslanika Milovana Markovića); oni (DS) su vanredne lokalne izbore u Valjevu obećavali u predizbornoj kampanji za prevremene parlamentarne izbore 21. januar.

Ta stvar (vanredni lokalni izbori), međutim, vrti se oko toga da li će, i kada, biti donet novi Zakon o lokalnoj samoupravi Srbije, odnosno po kom zakonu bi ti izbori bili održani. U slučaju izmena postojećeg zakona, vanrednih lokalnih izbora ne bi bilo do 2008. bez obzira na to što „stariji brat”, Ustavni zakon Srbije, propisuje da predsedničke i lokalne izbore u Srbiji treba održati u 2007. godini! Tumači tumačevih tumača objašnjavaju kako je pravno dozvoljivo (čitaj izvodljivo) tu d’izvinete stvar (proceduru) započeti do kraja ove godine. Što bi u vojsci rekli: „Čekaj, remo (remac – gušter, mlad vojnik), dok se zakunemo!”

Dakle, bez obzira na uticajne uticaje, moglo bi se desiti da i DS „pritisnut odozgo” ipak participira u Privremenom d’izvinete organu iako je svakom, iole politički pismenom, jasno da bi im (DS-u) to pokvarilo startnu poziciju za novo odmeravanje snaga pred valjevskim biračima!